Svaki drugi sedmak misli o zdravlju prilikom izbora načina ishrane

Skoro 40 odsto sedmaka u Srbiji je svakodnevno fizički aktivno, pokazuje istraživanje Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, urađeno na kraju osme sezone nacionalnog projekta „Zdravo Rastimo“. Polovina ispitanih misli o svom zdravlju kada bira obroke, ali svaki peti i dalje ne doručkuje redovno, a procenti su zabrinjavajući i kod unosa voća i povrća, kao i slatkiša.
 
Završena je osma sezona sada već tradicionalnog projekta „Zdravo Rastimo“, čiji je glavni cilj da kod đaka sedmih razreda širom Srbije poveća znanje i svest o značaju pravilne ishrane i važnosti fizičke aktivnosti. Projekat, koji zajedničkim snagama sprovode kompanija Nestlé i Savez za školski sport Srbije, a čiji su nosioci nastavnici fizičkog vaspitanja u osnovnim školama, ove godine obuhvatio je oko 6.500 učenika iz 86 škola u 37 opština i gradova. Zaključno sa osmom sezonom, broj učenika koji su unapredili svoje znanje o ovim važnim temama dostigao je oko 32.000!
Formiranje zdravih životnih navika u periodu rasta i razvoja izuzetno je značajno, jer može da pomogne prevenciji poremećaja, oboljenja i stanja koja su u neposrednoj vezi sa nepravilnom ishranom i fizičkom neaktivnošću. Upravo zato, u osmoj sezoni projekta „Zdravo Rastimo“, učenici su kroz četiri predavanja stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, a dobili su i praktične savete o tome kako ta znanja mogu da primene.
Osim što su se družili, učili i zajednički radili na izgradnji zdravije budućnosti, đaci iz škola učesnica takmičili su se u znanju, sportu i kreativnom radu. Ovogodišnji pobednici u kategoriji znanja – oni koji su na kraju postigli najbolji rezultat odgovarajući na pitanja iz oblasti pravilne ishrane – učenici su OŠ „Sveti Sava“ iz Kikinde. Najpopularniji kreativni film napravili su školarci OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda, a najbolji po oceni stručne komisije đaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Kaća. Na sportskim manifestacijama Republičkog atletskog sportskog prvenstva, najbolje su se pokazale devojčice iz OŠ „Branislav Nušić“ iz Smedereva, kao i dečaci iz OŠ „Veljko Dugošević“ iz Rume.
Izuzetno smo ponosni na rezultate koje svake godine postižu đaci prolazeći kroz Zdravo Rastimo edukaciju. Ovaj projekat je veoma značajan za zdravije odrastanje novih generacija, čemu smo kao kompanija maksimalno posvećeni“, ističe Milica Milanović, menadžer korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic S. „Naš globalni cilj je da do 2030. godine pomognemo da 50 miliona dece vodi zdraviji život, i to je upravo ono na čemu radimo u svim lokalnim zajednicama u kojima poslujemo. Čvrsto verujemo u to da su obrazovana, zdrava i aktivna deca naša budućnost“, ističe ona.
Za potrebe evaluacije ove sezone projekta, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je, kao i svake godine, sproveo Istraživanje znanja, stavova i navika učenika koji su u njemu učestvovali. Ove godine, rezultati su pokazali da su đaci svoje znanje, posle predavanja u okviru projekta, unapredili za prosečno oko 13 odsto.
Istraživanje je takođe pokazalo i da skoro svaki drugi učenik (47,6 odsto) ističe da prilikom izbora načina ishrane razmišlja o svom zdravlju. Pozitivan trend – i dalje sa velikim prostorom za napredak – predstavlja i podatak da je svakodnevnu fizičku aktivnost (brzi hod, igre sa loptom, trčanje, vožnja bicikla i sl.) u trajanju od najmanje jednog sata dnevno u toku nedelje koja je prethodila istraživanju imalo čak 39,4 odsto učenika. Osim toga, zadovoljavajući procenat učenika – dve trećine njih, ili 70,3 odsto – svakodnevno konzumira mleko i mlečne proizvode.
Ipak, preporučen unos od pet obroka dnevno, po rezultatima istraživanja, upražnjava tek svaki četvrti učenik (25,9 odsto), a svaki peti učenik ne doručkuje svakog danaOko četvrtine učenika (27,5 odsto) nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, a povrće na dnevnom nivou ne jede čak 35,6 odsto njih. Naviku svakodnevnog konzumiranja slatkiša ima svaki drugi učenik (56,2 odsto) i to češće devojčice nego dečaci, a svaki treći učenik (35,2 odsto) provodi više od dva sata dnevno uz ekran gledajući televiziju, video, DVD ili neki drugi zabavni sadržaj.
Neke zabrinjavajuće trendove pokazuje i posmatranje izveštaja urađenih u okviru projekta „Zdravo Rastimo“ u periodu od 2014. do 2018. godine. Naime, u posmatranom periodu, primećeno je da se procenat učenika sedmog razreda koji imaju pet obroka dnevno značajno smanjio, i to sa 33,3 na 26 odsto. Isto se odnosi i na procenat učenika koji redovno doručkuju, koji se smanjio sa 84,1 na 78,1 odsto, a navika svakodnevnog konzumiranja voća i povrća takođe beleži trend opadanja.
Svake godine, rezultati ovog istraživanja ohrabruju nas da nastavimo sa misijom koju smo započeli, ali nam i pomažu da usmerimo aktivnosti na unapređenje ključnih bolnih tačaka“, ističe Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije. „U okviru projekta Zdravo Rastimo, ove godine smo se odlučili i za međuvršnjačku edukaciju, čime je u projekat dodatno uključeno i 13.000 dece iz nižih razreda. Ideja je da sedmaci edukuju decu u nižim razredima uz nadzor profesora, i tako se dodatno socijalizuju i prenesu svoja znanja. Ovaj pristup, gde god je to moguće, koristimo i u ostalim važnim projektima koje Savez sprovodi“, dodaje on.
„Zdravo Rastimo” je deo globalne inicijative „Nestlé za zdraviju decu“, koja uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija i drugih. Nestlé ovaj projekat, osim u Srbiji, sprovodi i u zemljama regiona – Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – a njegova posebnost je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije, pa je, posmatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regionu.
Rezultati u školskoj 2018/2019. godini reziltati projekta “ZdravoRastimo” su sledeći:
1)         U KATEGORIJI ZNANjA pobednička ekipa je OŠ „Sveti Sava“ Kikinda na čelu sa  profesorkom  Svetlanom Mirčić Vukobrat. Tačni odgovori 98,3%. Istraživanje i obradu podataka dobijenih iz inicijalnih i finalnih anketa uradio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanvić Batut” (istraživanje u prilogu).
 
2)         U KATEGORIJI KREATIVNOG RADA pobednička škola je
            – Učenici OŠ “Desport Stefan Lazarević” Beograd na čelu sa profesorom Ljubinkom Pavlović Aleksandrom Erićem su kreirali NAJPOPULARNIJI FILM PO GLASOVIMA na sajtu Saveza za školski sport Srbije, ,
            – Učenici OŠ „Đura Jakšić“ Kać na čelu sa profesorima Jasnom Đukić i Milanom Trninićem su kreirali NAJBOLjI FILM po oceni Stručne komisije.
 
3)         U KATEGORIJI SPORTA odnosno ekipni pobednici u kategoriji osnovnih škola na Republičkom atletskom školskom prvenstvu su sledeće škole:
•           UČENICE OSNOVNIH ŠKOLA: OŠ “Branislav Nušić” Smederevo na čelu sa profesorom Milošem Dabulhanićem,
•           UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA: OŠ “Veljko Dugošević” Ruma na čelu sa profesorom Milanom Smiljanićem.

OŠ “Sveti Sava” Kikinda
1. mesto u kategoriji ZNANJA

OŠ “Despot Stefan Lazarević” Beograd
​1. mesto u kategoriji NAJPOPULARNIJI ZDRAVO RASTIMO FILM

OŠ “Đura Jakšić” Kać
​1. mesto u kategoriji NAJBOLJI ZDRAVO RASTIMO FILM

OŠ “Branislav Nušić” Beograd
​1. mesto u kategoriji SPORT (učenici)

OŠ “Veljko Dugošević” Ruma
​1. mesto u kategoriji SPORT (učenice)

DOKUMENTI ZA REALIZACIJU PROJEKTA

Potvrda o učešću u projektu 2019.2020

O projektu INFO za nastavnike 2018.19

ZdravoRastimo 2018.prezentacija

ZdravoRastimo 2018.edukacija

Uputstvo za profesore pitanja i odgovori

Uputstvo kako snimiti film 2017

Zdravo Rastimo upitnik 1 pitanja

Zdravo rastimo upitnik 2 pitanja

Zdravo Rastimo pripreme za čas