Šampioni sveta

OVO SU ŠAMPIONI SVETA

Zdravo drugari 

Imala sam čast da ove godine budem deo projekta Đak reporter, na Svetskom školskom takmičenju iz košarke, koji se održao od 21. do 28. septembra 2022. godine u Beogradu.

Za pehar najboljih školskih košarkaša na planeti takmičili su se sportisti iz 27 država sveta (16 u ženskoj i 11 u muškoj konkurenciji).

Organizator Svetskog školskog prvenstva u košarci bio je Savez za školski sport Srbije, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, Gradskog sekretarijata za sport i ISF (Svetske školske sportske federacije).

 

Takmičenja su se održavala u Hali sportova Žarkovo, Hali sportova Ranko Žeravica i sportskom centru Master. Na pomenutom takmičenju ekipe učenika iz Sportske gimnazije, Gimnazije „Patrijarh Pavle” i Dvanaeste beogradske gimnazije su branile boje naše zastave.

Ne znam da li će reči moći da dočaraju sve utiske pa ću priložiti i par fotografija, ali svih sedam dana su bili dobro organizovani utakmicama pre podne, a sportskim radionicama u popodnevnim satima, tako da je našim gostima vreme bilo ispunjeno do poslednjeg trena.

Subota je bio dan bez takmičenja jer smo za sve članove reprezentacija imali Kulturni dan na Kalemegdanu i tako smo ih upoznali s lepotama našeg grada, a u večernjim satima je bila najveća svečanost “Veče nacija” kada su učesnici svih zemalja imali priliku da nam predstave svoje tradicionalne vrednosti. Tako su se nizale zastave takmičara i igrala tradicionalna muzika pa smo još bolje upoznali učesnike iz Brazila, Bugarske, Čilea, Francuske, Grčke, Mađarske, Nepala, Nigerije, Turske, Kineskog Tajpejia, Indije, Irske, Slovenije, Makedonije, a s narodnim kolom, uz ekipe naših košarkaša i kosarkasica iz Sportske gimnazije, Gimnazije „Patrijarh Pavle” i Dvanaeste beogradske gimnazije, zaigrali su svi prisutni i tako je Srbija jos jednom pokazala da smo odlični domaćini jer su svi momci i devojke bili presrećni.

Svi ti dani odisali su najpozitivnijim sportskim duhom bez obzira na rezultate sa terena. Moj svakodnevni osećaj je bio kao da je NBA utakmica u toku.

Decaci iz sportske gimnazije predvodjeni Markovicem koji je postigao 30 koseva, Mitrovicem sa ubacenih 26 i Risticem sa 23 vodili su veci deo meča u odlučujućoj utakmici. Momci su uspeli da dođu do pobede od 97:90 koja im je donela šampionski pehar i zvanje najbolje školske ekipe na svetu. Zlatnu medalju za Srbiju su osvojili Bogoljub Marković, Andrej Mušicki, Aleksa Vlajić, Vuk Popović, Nemanja Živković, Aleksa Ristić, Savo Drezgić, Vuk Živanović, Vukašin Bubanja, Aleksandar Mitrović, Miodrag Gačić i Kostantion Pešić naše zlatne sa klupe su predvodili prof Ivana Vico i Dejan Pejić.

Projekat Đak Reporter obožavam i podržaću ga dokle god budem đjak ( a i kasnije) jer samo na ovakav način može da se prenese atmosfera s terena, osećanja učesnika bez obzira na poraz il pobedu, njihova razmišljanja, utisci o svemu što su videli i doživeli kod nas u Beogradu i to su trajne uspomene na sadašnje uspehe, koje prenose svojim vršnjacima koji nisu mogli da doputuju, svojim roditeljima, svojim zemljacima što je za mene jos bitnije, jer na ovakav način svi zajedno dajemo jasnu poruku svoj deci koja nisu počela da se bave sportom da krenu da treniraju jer i pored školskih obaveza, uvek mogu da se postignu sjajni rezultati i na svetskom nivou.

Samim tim što su učesnici Svetskog prvenstva, za mene su apsolutno svi pobednici, ali na kraju moram da kažem koliko sam ponosna jer su upravo košarkaši Sportske gimnazije odneli pobedu i dobili zasluženo zlato. Posto sam izvestavala i za društvene mreže međunarodne federadcije za školski sport, intervjue sam radila i na engleskom jeziku što je viši izazov u đačkom novinarstu jer većini učesnika engelski jezik nije maternji, ali svi smo se odlično razumeli.

Hocu da se zahvalim svim drugarima koji su dolazili do tribina kada su mogli, da bodre naše učesnike jer upravo taj pozitivizm kroz skandiranje, pevanje navijackih pesama i aplauzi daju posebnu čar takmičenju ali i vetar u ledja ka pobedi.

Propustila sam neke časove u školi, ali sam stekla košarkaše-prijatelje za celi život kao i mnogo novih saznanja iz ovog sporta, zato beskrajno hvala mojim profesorima i organizatorima za svu sreću koju sam proživela.

Vaša Aleksandra Mosurovic
ucenica IV razreda Savremene gimnazije iz Beograda