Dogadjaji iz Sajana

Događaji iz škole u prvom polugodištu školske 2022/23.

Polazak u školu je nov početak za sve učenika, nastavnike, pa i za celu porodicu. Škola je mesto gde pokazujemo svoje sposobnosti, to je mesto gde učimo, gde se družimo, takmičimo i gde se radujemo.
Posebnu pažnju posvećujemo našim najmlađim učenicima, đacima prvacima. Oni polaskom u školu ulaze u svet odraslih, u svet odgovornosti i obaveza.

Da bismo im polazak u školu učinili lakšim , priredili smo priredbu u Domu kulture u Sajanu. Na priredbi su prusustvovali funkcioneri lokalne vlasti , kao i predsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor koji im je poželeo dobrodošlicu i srećan polazak u školu.
Prvog septembra počela je škola, kao i u svim školama i kod nas je svečano počela, učenici i nastavnici su pevali himnu Srbije. Sredinom septembra, učenici sedmog razreda napravili su prezentaciju o srpskoj zastavi i prezentovali su osnovne istorijske činjenice, tom prezentacijom je 15. septembra 2022. obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Istog dana u Kikindi su počeli „Dani ludaje“, najveća i najznačajnija kikindska manifestacija, koja se održala od 15. do 18. septembra održati 37. put u najvećem gradu na severu Banata. Naši učenici iz šestog su bili učesnici u takmičarskoj igri ,, Igre sa ludajom“.
Učenici naše škole pohađaju Vatrogasnu sekciju koju predvodi nastavnik Aleks Nađ, zbog dobro organizovanog rada i velikog interesovanja učenika, 25. 9.2022. mladi vatrogasci su išli na takmičenje u Nove Kozarce.
Nastava u našoj školi se odvija na mađarskom jeziku, a 26. 9. 2022. je obeležen Dan evropsih jezika. Zajedničkom saradnjom učenika i nastavnika jezika napravljene su prezentacije koje su dobile ton pravog dokumetarnog filma. Prvi gledaoci ovih dokumentaraca o jeziku bili su učenici nižih razreda. Oni su kroz priču, igru i pesmu naučili za jedan školski čas osnovne činjenica o nastanku jezika , istoriji, državama, običajima, tradiciji i kulturi svih jezika koje uče u školi.
Oktobar je omiljeni mesec u našoj školi. Početkom oktobra se obeležava Dečja nedelja, a svečano otvaranje Dečje nedelje je počelo u subotu 1.10. 2022. kada su naši učenici išli na Trku za srećnije detinjstvo. Ove godine je obeležena u periodu od 3. do 6. oktobra. Kao i svake godine, ovu lepu manifestaciju obeležile su raznovrsne aktivnosti (štafeta, takmičenje u najluđoj frizuri i šminci, gledanje filma i predstave, kreativne radionice, poseta grnčara,..). Poslednjeg dana 7.10. 2022. u prisustvu učenika, nastavnika, roditelja i predstavnika Mesne zajednice, obeležen je Dan škole. Svečanost je održana u fiskulturnoj sali koja je bila dekorisana jesenjim motivima. Dekoraciju su osmislili učenici kreativnih sekcija zajedno sa svojim nastavnicima. Sadžaj priredbe brižljivo je pripremljen
Mesec novembar je bio obeležen raznovrsnim događajima koji su obojeni jesenjim bojama, ceo mesec je posvećen simbolu naše opštine sovi, upravo iz tog razloga za novembar kažemo sovembar. Učestvovali smo na manifestaciji Sovembrar koja se održala u Kikindi 25. 11. 2022. sem, ovog velikog i značajnog događaja, 18. 11. 2022. učenici osmog razreda učestvovali su na lokalnom televizijskom kvizu ,,Pet plus“. Svi ljubitelji dobre knige posetili su školski Sajam knjiga u školi, koji je održan 24. 11. 2022.
Decembar, poslednji mesec u ovoj godini. Polako se pripremamo za Novogodišnji vašar i Božićnu priredbu. Učenici i nastavnici zajedno učestvuju u pravljenju novogodišnjih ukrasa, dekorisanju učionica i školskog hodnika. Tradicija je da se svakog ponedeljka u mesecu decembru pali po jedna adventska sveća. Prvu sveću smo upalili 28. 11. 2022. učenici su pre paljenja sveće pevali božićne pesme.
Nadam se, da se uživali čitajući izveštaj i da sam uspela bar delić atmosfere da vam dočaram. Mi smo mala škola, ali volimo izazove, takmičenja i učestvovanje u raznim manifestacijama.


Ime i prezime učenika/novinara i razred: Anastasija Bozoki, sedmi razred,
Škola i mesto: OŠ,,Mora Karolj“, Sajan
Ime i prezime profesora koji vodi novinarsku sekciju: Jelena Knežević