Školski sportski dan u Kragujevcu

Školski sportski dan u Kragujevcu


U Kragujevcu je 27. 9. 2022. godine, održan Školski sportski dan, u organizaciji Saveza za školski sport Kragujevac, u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije i Olimpijskim komitetom Srbije. Proslavili smo Evropsku nedelju sporta na način kako joj i dolikuje.
Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije. Cilj je razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Događaj se realizuje u zemljama Evrope, ove godine po 8. put. Na ovaj način želimo da podstaknemo sve građane da vežbaju, bez obzira na godine ili fizučku spremnost.
Školski sportski dan u Kragujevcu se sastojao iz dve celine, u oviru kojih su sprovedene dve radionice. Prva radionica je bila „Kulturnoistorijska radionica“ u okviru koje smo obilazili znamenitosti Kragujevca. Druga radionica je „Sportska radionica” u kojoj su priređene igre za decu na tri poligona: elementarne igre, atrletske igre i plesne igre.
Učestvovalo je ukupno 150 učenika, od 2. do 4. razreda osnovnih škola, sa teritorije Kragujevca, sa svojim učiteljima i nastavnicima fizičkog vaspitanja. Naravno, tu su bili i đaci reporteri iz OŠ “Dragiša Luković Španac”, dugogodišnji učesnici projekta Đak reporter Saveza za školski sport Srbije, i pratili su sva dešavanja.
Tri osnovne škole, podržale su aktivnosti u okviru obeležavanja Evropske nedelje sporta. U pitanju su OŠ „Mirko Jovanović” iz koje je došlo 25 učenika, OŠ „Jovan Popović” sa 75 učenika i OŠ „Dragiša Luković Španac” sa 50 učenika.
Na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije okupili smo se u 9.30 časova i krenuli u obilazak znamenitosti Kragujevca, prve prestonice Srbije. U pratnji turističkog vodiča Gradske turističke organizacije Kragujevac, obišli smo „Milošev venac” i u okviru njega Amidžin konak, Konak kneza Mihajla, Gimnaziju, pozorište „Joakim Vujić“, Staru crkvu, Staru skupštinu, Knežev arsenal.
Nakon edukativnih radionica, prešli smo na sportske radionice. Vežbali na platou ispred zgrade opštine, jednom od najlepše uređenih delova našeg grada. Prisutne su pozdravili predstavnici Grada Kragujevca i Školskre uptrave. Vežbali smo na platou ispred zgrade opštine, jednom od najlepše uređenih delova našeg grada raspoređeni na tri stanice. Prva stanica je „Plesna igraonica”, druga stanica je „Štap i kanap”, treća stanica je „Atletska igraonica”. Možemo zaključiti da je ovo bio najlepši deo dana sa puno muzike i veselja. Plesali su učenici, ali njihovi nastavnici i učitelji. Sve je prštalo od veselja!
Mihail Mitić, učenik 2/2 OŠ „Dragiša Luković Španac”, je rekao:
– Danas smo vežbali ispred opštine i bavili smo se nekim srpotovima. Najviše mi se dopalo kad smo radili vežbu sa štapovima.
Svim učesnicima dodeljene zahvalnice i diplome za učešće u Školskom sportskom danu. Lepših dešavanja u našem gradu odavno nije bilo!
Vežbaj! Budi aktivan! Budi zrav!
Ovo su poruke koje šaljemo direktno iz Kragujevca, prve prestonice moderne Srbije, celoj Evropi!

Đak reporter: Kristina Marković 6/1
OŠ „Dragiša Luković Španac“ Kragujevac
Mentor: Bojana Tubić